استارتاپ های هوش مصنوعی در خصوص سلامت روان

یکی از معضلات دنیای امروز، بحران سلامت روان جامعه و افزایش آن است. تقریباً ۱۵ درصد از جمعیت جهان و حدود ۲۳ درصد از ایرانیان درگیر مشکلات روانشناختی هستند و متاسفانه، این میزان رو به افزایش است.علائم برخی از بیماریها اگر به موقع تشخیص داده نشوند، پیامدهای جبرانناپذیری به همراه خواهند داشت. بسیاری از افراد درگیر اختلالات روانی همچون افسردگی، به دلیل نداشتن یک همراه، مشاور و یا همصحبت در برهههای زمانی حساس، دست به اقدامات خطرناکی همچون خودکشی زدهاند.یکی از راهکارها برای حل این مشکل، سپردن سلامت روان به دستان هوش مصنوعی است. امروزه هوش مصنوعی در زمینههای متعدد از جمله پزشکی موفقیتهای بسیاری را در کمک به پزشکان و بهبود روند تشخیص و درمان بیماران کسب کرده است .از طرفی در علم روانشناسی، نمیتوان در مورد تشخیصها و روند درمان تمام بیماریها قطعیت داشت، چرا که ماهیت روح و روان مانند ساختار و عملکرد مغز، پیچیده و غیرقابل توصیف است. از سوی دیگر هزینههای درمان اختلالات روانی بسیار بالا است و همین امر موجب شده تا افرادی با استطاعت مالی پایینتر، کمتر به فکر درمان باشند.در ادامه به معرفی استارتاپهای مطرح در حوزهی سلامت روان که از راهکارهای هوش مصنوعی برای بهبود هرچه بیشتر عملکرد خود استفادهکردهاند، می پردازیم و بررسی می نماییم که آیا هوش مصنوعی میتواند در حوزه سلامت روان جایگزین انسان شود؟

استارتاپ ماینداسترانگ (Mindstrong)
ماینداسترانگ راه کاری برای تشخیص زودهنگام اختلالات روانی مانند افسردگی با روش تفسیر تعامل انسان و رایانه است. در واقع این استارتاپ نحوه استفاده فرد از گوشی هوشمند ش، مانند الگوی لمس صفحه را بررسی و تحلیل می کند و با استفاده از الگوریتم های بسیار پیشرفته و پیچیده، می تواند نشانه های اختلال را حتی پیش از آنکه فرد متوجه شود، شناسایی کند. در صورتی که احتمال پیش آمدن اختلالی وجود داشته باشد متخصصان از طریق پیام های متنی یا تماس صوتی و یا تصویری برای پیشگیری و درمان آن اختلال اقدام می کنند.
استارتاپ اسپرینگ هلث (spiring Health)
با به کارگیری الگوریتم های یادگیری ماشین و هوش مصنوعی روی داده های بزرگ به سیستم هوشمندی دست یافته است که با تجزیه و تحلیل داده های هر شخص می تواند روند درمانی خاصی برای بهبود حالت روانی وی تعیین کند. این استارتاپ معتقد است که هر شخص می بایست روند درمانی منحصر به فرد داشته باشد و نمی توان یک روند درمانی یکسان را برای تمامی افراد به کار برد.
استارتاپ بارک (Bark)
بارک نرم افزار هایی ساخته است که به والدین کمک میکند تا از امنیت فرزندان شان هنگام استفاده از اینترنت و تلفن همراه اطمینان یابند. این استارتاپ از یادگیری ماشین برای تحلیل نحوه ی استفاده ی نوجوانان بالای سیزده سال از تکنولوژی استفاده می کند. بدین ترتیب افسردگی، فکر خودکشی، تمایل به خودآزاری و سو استفاده ی جنسی یا آزار و تهدید توسط دیگران را تشخیص می دهد. بارک در حال حاضر ۲۴ نرم افزار از جمله پیامک، ایمیل و شبکه های اجتماعی را ارزیابی می کند.
استارتاپ نوروترک (Neurotrack)
ارزیابی پنج دقیقه ای از فرد، با استفاده از فناوری ردیابی چشم انجام می دهد تا افت شناختی شخص را قبل از بروز علائم تشخیص دهد و با ارائه ی راهکارهای مناسب از جمله تغذیه و تمرینات حافظه، روند رشد بیماری را تا حد زیادی کاهش دهد.
استارتاپ الی (Ellie)
الی یک روانشناس هوش مصنوعی است که به طور کامل با احساسات انسانی آشنایی دارد. این سیستم با استفاده از حسگری مشابه کینکت، می تواند زبان بدن افراد را تشخیص داده و مانند یک انسان به این علائم واکنش نشان دهد، برای مثال لبخند بزند، سر تکان دهد یا شانه اش را بالا بیندازد. آنچه در مورد فناوری الی بسیار ویژه است این است که می تواند نه تنها کلمات، بلکه نشانه های غیر کلامی (مانند بیان صورت، حرکات و حالت) را تشخیص دهد و نشانگان نا محسوس بسیار ظریف و دشوار را که در درمان اهمیت زیادی دارند، شناسایی کند. سازندگان الی استدلال می کنند که این انسان مجازی می تواند دقت تشخیصی را بهبود بخشد.
استارتاپ کلاریجنت هلث (Clarigent Health)
به عنوان یک پشتیبان تصمیم در درمانگاه ها استفاده می شود که با تشخیص زودهنگام مشکلات روانی از جمله فکر خودکشی یا پریشانی، امکان هدایت به مناسب ترین برنامه ی درمانی برای فرد را فراهم میکند .این نرم افزار با پردازش صدای افراد و تحلیل آن، به اطلاعاتی در خصوص سلامت روان دست مییابد. همچنین برای دریافت داده های بیشتر و بهبود سیستم خود از کاربران خواسته صدای خود را در قالب یک فایل صوتی پانزده دقیقه ای ارسال کنند، تا ضمن شرکت در قرعه کشی جایزه ی پنج هزار دلاری، از بهداشت روان خود نیز مطلع شوند.
استارتاپ مایندمی (Mindme)
نرم افزار تلفن همراه مبتنی بر شواهد است که افسردگی را بدون هیچ گونه تعامل با کاربر تشخیص می دهد. تحقیقات تایید کرده است که این نرم افزار قادر است نشانه های افسردگی را با دقت ۹۲ درصد تشخیص دهد. هنگامی که نشانه ی افسردگی و تغییر در مضمون خلقی شخص مشاهده شد، به کاربر اطلاع داده می شود. مایندمی همچنین به طور فعال با دایره ی ارتباطی از پیش تعریف شده ی کاربر (افرادی که کاربر به عنوان نزدیکان خود معرفی میکند) ارتباط برقرار می نماید و به آن ها کمک میکند تا از تغییر منفی در وضعیت خلق و خوی شخص، به منظور ارائه پشتیبانی مطلع شوند. مایندمی با تشخیص زودهنگام افسردگی، در نهایت به پیشگیری یا کوتاهشدن مدت و شدت این اختلال کمک میکند.
استارتاپ وینترلایت لبز (Winterlight Labs)
وینترلایت با دریافت یک صوت یک دقیقه ای از صحبت شخص و تجزیه و تحلیل گفتار او از نظر بیان، محتوای معنایی، تنوع واژگان و غیره، به تشخیص احتمال بیماری های شناختی و روانی همچون زوال عقل می پردازد.
استارتاپ کوارتت هلث (Quartet Health)
پلتفرم هوش مصنوعی شرکت کوارتت، وضعیت روانی فرد را بررسی می کند و با تشخیص اولیه از وضعیت سلامت روان فرد، در صورت نیاز او را به یک پزشک یا یک برنامه ی درمانی شناختی-رفتاری رایانه ای ارجاع می دهد.
استارتاپ ووبات (Woebot)
ووبات در واقع یک پیام رسان هوشمند است که با استفاده از چت کردن و تحلیل پیام ها به شناخت نسبی از فرد دست می باید و می تواند فیلم یا پیام های متناسب با روحیه ی هر شخص را برای او بفرستد. این ربات به مرور زمان و با شناختی که از کاربر پیدا میکند می تواند به طور کامل شخصی سازی شود. افراد بسیاری معتقدند که این ربات نمیتواند جایگزین انسان باشد، اما از آن جایی که همه ی افراد شبانه روز نمی توانند در دسترس باشند، در حال حاضر میتواند گزینه ی خوبی باشد.
استارتاپ ویسا (Wysa)
در حالی که شخص احتیاج به صحبت با فرد دیگری دارد و از طرفی نگران قضاوت دیگران است و یا در مورد امنیت اطلاعات خود اطمینان ندارد، ویسا مانند یک دوست قابل اعتماد و مشاور خوب عمل می کند. ویسا به صورت یک برنامه چت بات روی تلفن همراه نصب می شود و افراد با چت و صحبت با آن می توانند برای مشکلات خود مشاوره بگیرند. ویسا با تحلیل صحبت ها و درک حالات روحی انسان، جلساتی آموزشی برای مقابله با بحران روحی پیشنهاد می دهد که توسط متخصصان تدوین شده است.
استارتاپ یوپر (Youper)
یوپر از این ایده متولد شد که هر کس می تواند به بهترین نسخه ی خود تبدیل شود. در واقع، Youper از ترکیب کلمات You + Super ساخته شده است .این اپلیکیشن از هوش مصنوعی برای درک احساسات انسانی و توانمند سازی افراد، جهت مراقبت از سلامت عاطفی خود استفاده می کند. یوپر برای کسانی که می خواهند با افسردگی و اضطراب مبارزه کنند و همچنین خلاق تر باشند گزینه ی بسیار مناسبی خواهد بود.
برنامه ی شرکت جینجر یک برنامه ی گفتوگو محور است که توسط کار فرمایان استفاده می شود و خدمات مستقیم و بدون واسطه ی مشاوره ای به کارمندان ارائه می دهد. الگوریتم های این برنامه کلماتی را که شخص مورد استفاده قرار می دهد، تجزیه و تحلیل می کند و به ارائه ی توصیه و مشاوره می پردازد. ترکیبی از یادگیری ماشین و یک شبکه ی بالینی است که در زمان مناسب به فرد کمک می کند تا در سطح عاطفی مناسب قرار بگیرد. این پلتفرم پزشکان را با هوش مصنوعی ادغام می کند و شبانه روز یک CBT آنلاین و انعطاف پذیر را ارائه می دهد.در صورت نیاز، کاربران ممکن است از طریق چت های آنلاین نامحدود یا جلسات ویدیویی با متخصصان مجاز یا روان پزشکان تایید شده ی هیئت مدیره، ارتباط برقرار کرده و مشاوره بگیرند.
استارتاپ تس( TESS)
تس با استفاده از هوش مصنوعی روانشناختی، دسترسی به خدمات درمانی-روانی با کیفیت و مقرون به صرفه را -صرف نظر از موقعیت جغرافیایی یا سطح درآمد به بیماران ارائه می دهد. تس به صورت خودکار با بیمار تماس گرفته و پیام های عاطفی او را هنگام مکالمه دریافت می کند. سپس با نظارت درمان گر، آموزش روش هایی برای درمان، یادآوری های مرتبط با سلامتی و سازوکارهای مقابله با مشکلات روانی را ارائه می دهد که برای هر بیمار شخصی سازی و بر اساس مشخصات عاطفی وی طراحی شده است. دسترسی به تس با هزینه ی کمتری نسبت به جلسات درمانی معمولی فراهم می شود.
استارتاپ اپلیکیشن کریم(Karim)
استارتاپ کریم با استفاده از هوش مصنوعی، یک چت بات به نام کریم ارائه کرده است که می تواند بسته به روحیات و شخصیت هر یک از کاربران با آن ها وارد گفت و گو شود. از مهم ترین قابلیت های پیشرفته ی ربات کریم می توان به سامانه ای اشاره کرد که به صورت خودکار تشخیص می دهد یک کاربر چه زمانی در شرایط اضطراب و پریشانی به سر می برد. اگر کاربر در ارتباطات خود از کلمات خودکشی یا آسیب به خود استفاده کند، این برنامه به طور خودکار تشخیص داده و سپس از یک متخصص روانشناس کمک می گیرد تا جلسات مشاوره را آغاز نماید.