بیمارستان هوشمند

بیمارستان هوشمند یکی از سریعترین حوزههایی است که توانسته خود را با فناوریهای موجود و رو به گسترش همچون اینترنت اشیا وفق دهد و از این فناوریها برای بهبود تشخیص و درمان بیماریها استفاده نماید. زمانی که صحبت از اینترنت اشیا در حوزه سلامت میکنیم، مزایای متعددی همچون بهبود کارایی و کیفیت خدمات در بیمارستانهای هوشمند مدنظر قرار میگیرد. باتوجهبه نقش حیاتی خطای انسانی در حوزه بهداشتی و درمان، هوشمندسازی بیمارستان علاوه بر رفاه بیماران، باعث بهبود و ارتقای شاخصهای سلامت جامعه نیز میشود. یک بیمارستان هوشمند مجهز به سیستمهای کنترل از راه دور، سنسورهای متصل در بستر اینترنت و سایر ابزارهای هوشمند میباشد. با استفاده از این تجهیزات در هوشمندسازی بیمارستان خدماتی از قبیل ثبت و نگهداری اطلاعات بیماران، اعلام درخواستهای بیمار، کنترل وضعیت و حالت تخت، روشنایی، سیستمهای تهویه مطبوع، پرده و غیره ارائه داده میشود. ویژگیهای منحصربهفرد راهکار جامع بیمارستان هوشمند شامل:
- مدیریت و کنترل هوشمند داراییها با استفاده از فناوری RFID
- مدیریت سرمایههای انسانی و ارزیابی عملکرد کارکنان
- محاسبة میزان دقیق بهای تمام شده هر خدمت
- کاهش هزینههای مصرف انرژی با هوشمندسازی سیستم مدیریت ساختمان
- کنترل و مدیریت موجودی و انبار بهصورت هوشمند
- حفظ امنیتبخشهای بیمارستان بهوسیله پردازش تصویر
- ایجاد حس آسایش و آرامش در بیماران
شرکت سکوی فناوری اطلاعات نسل پنجم نوتاش ، آماده ارائه مشاوره و پیادهسازی در زمینه هوشمندسازی بیمارستان میباشد. شرکت نوتاش، افتخار دارد با بهرهگیری از نیروهای متخصص و دانش روز، راهنمای شما در زمینه هوشمندسازی بیمارستان باشد و بیمارستان را به مکانی هوشمند برای کارکنان و بیماران تبدیل کند. این شرکت دانشبنیان با سرمایهگذاری در واحد تحقیق و توسعه خود توانسته جامعترین پلتفرم بومی اینترنت اشیا را طراحی کند و تجهیزات و دستگاههایی با استفاده از آخرین تکنولوژی روز در زمینه IoT تولید نماید.و اپلیکیشن بیمارستان هوشمند را در اختیار مدیران مجموعه قرار دهد.

امروزه هوشمندسازی بیمارستانها و سایر مراکز درمانی به یک اولویت جدی برای مدیران این مراکز تبدیل شده است و نیاز به یک راهحل ساده برای هماهنگسازی تجهیزات هوشمندسازی ساختمان و کنترل آنها از راه دور میباشد. کنترل هوشمند بیمارستانها رویکرد جدیدی است که منجر به بهینهسازی در مصرف انرژی میگردد. با بررسي های شرکت نوتاش در فضاهاي مختلف بيمارستاني از منظر نيازمندي به كنترل و نظارتهای در لحظه، در بیمارستان باید هوشمند شوند. بهعنوانمثال نیاز به سنسور دما و سنسور روشنایی میباشد تا از هدررفت انرژی جلوگیری کرده و به همین ترتیب، میزان مصرف انرژی و مبلغ قبضهای آنها را به طرز چشمگیری کاهش یابد. بر اساس بررسیهای انجام شده حدود ۲۰ درصد مصرف انرژي با هوشمندسازی تجهیزات ساختمانی كاهش مییابد كه این میزان تأثیرات قابلتوجهی در كاهش هزینههای تأسیساتی بیمارستان دارد. علاوه بر این موارد نیاز است تا مسئولان بیمارستان از راه دور نیز بتوانند بر سیستمهای ساختمان بیمارستان نظارت داشته باشند و تصمیمات مهمی در این حوزه اعمال نمایند.
باتوجهبه مساحت، محل و نوع بیمارستان میتوان کنترل هوشمند بیمارستان را در سطوح مختلف مدیریت کرد. زمینههایی که در بیمارستان هوشمند پیاده میشوند، بسیار متنوعاند. بر اساس تحقیقات انجام شده، مهمترین کاربریها و مواردی که در مدیریت بیمارستان هوشمند از نظر بهینهسازی مصرف انرژی و هزینة اقتصادی توجیهپذیرتر هستند، شامل موارد زیر میباشند:
- کنترل میزان روشنایی چراغها (کاهش یا افزایش نور هر لامپ) در برخی از فضاها مانند بخشهای مراقبتهای ویژه
- کنترل مرکزی برای سیستم روشنایی
- روشن و خاموشکردن چراغها بر اساس روز و شب
- تشخیص میزان و شدت روشنایی به کمک حسگرها در بیمارستان هوشمند
- کنترل زمانبندیشدة پردهها
- کنترل وابسته به شرایط آبوهوایی که بسته به آبوهوای مهآلود، بارانی و یا وزش باد، پردهها را میتوان کنترل كرد.
- کنترل مرکزی پردهها در بیمارستان هوشمند
- کنترل وابسته به وضعیت پنجره، بدین معنا که باتوجهبه میزان باز یا بسته بودن پنجره، سیستمهای تهویة مطبوع فعالیت خود را تنظیم مینمایند.
- کنترل هوشمند دوربین مداربسته
- کنترل تردد در محیطهای مجاز و غیرمجاز به کمک حسگرهای حضور و غیره
- کنترل سیستمهای نمایشگر
- یکپارچهسازی سیستمهای تأسیسات الکتریکی
- کنترل هوشمند تختهای بیمارستان

در دنیای امروز اینترنت اشیا دستگاههای فیزیکی را قادر میسازد تا با دنیای دیجیتال ارتباط برقرار کنند، برخی از دادههای اطراف خود را دریافت کنند و برای برنامههایی که وظیفه تحلیل آنها را دارند ارسال کنند. این ترکیب همافزا از حسگرها، دستگاهها، شبکهها و نرمافزارها، دنیای کاملاً جدیدی از فرصتها، از شهرها و خانههای هوشمند گرفته تا مراقبتهای بهداشتی و سلامتی را ایجاد مینماید و تقریباً در تمام صنایع میتواند به کار گرفته شود. ریشه اینترنت اشیا اتصال است. ازاینرو یک بستر یا پلتفرم اینترنت اشیا میتواند بهسادگی یک زیرساخت نرمافزاری باشد که امکان اتصال بین اشیا فیزیکی را فراهم میکند. در حالت پیشرفتهتر، پلتفرم اینترنت اشیا به قابلیتهایی مانند هوش مصنوعی، یادگیری ماشین و واقعیت افزوده مجهز میگردد.در طرح توجیهی شرکت نوتاش بیمارستانهای هوشمند باعث افزایش رفاه و امنیت بیماران و پرسنل خواهند شد. و آسودگی خاطر را برای مدیران بیمارستان ایجاد میکنند. برای مثال در زمان آتشسوزی نهتنها کارکنان را با زنگ خطر مطلع میکند؛ بلکه کارهای لازم همچون بازکردن همه درها، تماس با آتشنشانی و روشنکردن لامپهای راهروها را نیز برای ایمنی بیشتر انجام میدهند. برای هوشمند کردن یک ساختمان نیاز به تجهیزات هوشمند و یک پلتفرم بومی اینترنت اشیا میباشد. اطلاعات سنسورها پس از ارسال و دریافت توسط پلتفرم اینترنت اشیا نوتاش، بهصورت دادههای Telemetry در داخل پایگاهداده ذخیره میگردد. در همین مرحله قسمت Rule Engine موجود در پلتفرم اینترنت اشیا نوتاش دادههای دریافتی را مورد تحلیل و ارزیابی قرار داده و دادهها را به اطلاعات معنیدار تبدیل میکنند. در صورت تشخیص الگوهای از پیش تعریف شده در دادههای دریافتی، Rule Engine دستورات لازم جهت مدیریت عملگرها را اعمال میکند. فرمانها از پلتفرم اینترنت اشیا نوتاش به عملگرها ارسال میگردد. عملگر با دریافت فرمان، فرآیند مرتبط با فرمان را اجرا میکند.

خدمات در بیمارستان هوشمند در سه قسمت مجزا ارائه میشود. این خدمات قبل از مراجعه فرد به بیمارستان شروع شده و پس از ترخیص از بیمارستان را نیز شامل میشود. هنگامی که پزشک تمام مراقبتهای خود را به پایان رساند، بیمار میتواند دستورالعمل دقیق مراقبت خود را از طریق اپلیکیشن نوتاش، بازیابی کند. پزشک یا پرستار میتوانند یادآورهای دارو را از اتاق بیمارستان فعال کنند و به طور مستقیم به دستگاه تلفن همراه بیمار ارسال نمایند و یا در سالنهای انتظار، بیماران میتوانند از طریق اپلیکیشن هوشمندی که بیمارستان در اختیار آنان قرار میدهد اطلاعات اولیة خود و شرححال و نشانههای بیماری خود را ثبت نمایند. این اطلاعات به طور مستقیم به سیستم هوشمند پزشک ارسال میشود و بیماران میتوانند مدتزمان دقیق انتظار را در دستگاه تلفن همراه خود مشاهده کنند. سیستم اطلاعات بیمارستانی (HIS) یک ابزار قدرتمند اطلاعاتی است که میتواند مدیران بیمارستانها را در فرایند اداره بیمارستانها و اتخاذ تصمیمهای صحیح یاری نماید و عملکرد مثبت بیمارستانها را به نحو چشمگیری افزایش دهد. همچنین وجود یک سیستم اطلاعات مدیریتی خوب، برای ارزیابی کیفیت مراقبت انجام شده برای بیمار ضروری است. نتیجه عکسبرداری، جواب آزمایشات، اطلاعات سلامت بیمار (دمای بدن، قند خون، فشارخون و …) و داروهای تجویز شده توسط پزشکان دیگر در یک سیستم هوشمند به تبلت اختصاصی پزشک معالج ارسال میشود و پزشک در همان سیستم هوشمند بیمارستان داروهای مورد نظرش را برای بیمار تجویز میکند. همه اطلاعات از طریق سیستمهای پردازش ابری نوتاش با هم در ارتباط هستند. تمام این امور منوط به ثبت الکترونیکی اطلاعات است. دسترسی به این اطلاعات تنها توسط پزشک معالج امکانپذیر است و هیچ بیماری نمیتواند اطلاعات شخصی افراد دیگر را ببیند. در یک سیستم اتوماسیون هوشمند بیمارستان میتوان متصدی مربوط به هر بخش و شیفت کاری آنها را با جزئیات تعیین کند و در معرض دید تمام کارکنان قرار دهد، این کار باعث میشود کارکنان بیمارستان با نظم و رضایت بیشتری در محل کار خود حاضر شوند و از ایجاد هرجومرج در محیط کاری جلوگیری شود. همچنین در این سیستم، هوشمندسازی سایر خدمات بسته به نیاز هر بخش قابل توسعه و شخصیسازی میباشد. بهعنوانمثال: کنترل و مدیریت هوشمند موجودی داروها، کالاها و تجهیزات در انبار اصلی و انبار بخشها با حفظ و نگهداری جزئیات و تمام اطلاعات آنها، کنترل و مدیریت هوشمند موجودی بانک خون و نمونههای اخذشده، کنترل و مدیریت هوشمند تجهیزات و اموال موجود در بخشها و درمانگاهها (حتی هنگام انجام عملیات استریل آنها)، نمایش تعداد تختهای خالی و پر، تعداد و تایمهای شیفت پرسنل، مجموع پرسنل حاضر در شیفت در هر بخش، پیشنهاد اعزام مناسبترین پرسنل به بخشهای دیگر در صورت نیاز، هوشمندسازی رزرو غذای کارکنان و غیره.
جهت مشاهده تمامی امکانات بیمارستان هوشمند و خدمات شرکت نوتاش جهت هوشمندسازی بیمارستانها می توانید پروپوزال بیمارستان هوشمند که توسط شرکت نوتاش گردآوری و تدوین شده است را مطالعه نمائید.