اینترنت اشیا در مرغداری هوشمند
در مرغداری هوشمند تمامی مراحل از طریق پلتفرم اینترنت اشیا قابل مدیریت میباشد و با استفاده از wifi دادههای لازم در اختیار مدیران مجموعه قرار خواهد گرفت. مسئول مرغداری همواره از راه دور قادر به پیگیری وضعیت محیطی داخلی مزرعه خواهد بود. از مزایای استفاده از اینترنت اشیا در حوزه مرغداری میتوان به افزایش کیفیت، کمیت، پایداری و تولید مقرونبهصرفه اشاره نمود. در مرغداریهای مدرن و پیشرو، مدیر مجموعه قادر است وضعیت دقیق سالنها را بهصورت زنده بر روی کامپیوتر یا گوشی موبایل هوشمند خود رصد نماید، از همه تغییرات مطلع شود و در صورت نیاز اقدامات لازم را انجام دهد.در مرغداریها برای حفظ سلامت مرغها و بهداشت سالنها کنترل و مانیتورینگ دما و رطوبت سالن مرغداری بهصورت دائمی امری حیاتی و حساس است. تغییرات پیشبینی نشده دما و رطوبت در این محیطها میتواند ضررهایی سنگین و در بعضی مواقع جبران نشدنی وارد کند.

وجود پلتفرم اینترنت اشیا برای کنترل و مانیتورینگ دما و رطوبت سالن مرغداری میتواند از خسارات احتمالی جلوگیری کرده و همچنین امکان دسترسی به شرایط محیطی مناسب نگهداری مرغها را فراهم میآورد. عملگرها باتوجهبه شرایط محیطی و ضوابطی که از قبل به آن داده شده است عمل میکنند. همچنین در فضاهای خاص مانند سالنهای پرورش، ثبت و کنترل دما میتواند در بهینهکردن شرایط محیطی برای مرغها نقش مهمی ایفا کند.
سامانه پایش هوشمند مرغداریها نیز با کمک اینترنت اشیا مزایای بسیاری را برای مرغداران و ارگانهای نظارتی ایجاد مینماید. مهمترین مزایای این سامانه بهقرار ذیل است:
- تخمین تعداد طیور در حال تولید
- تخمین میانگین وزن طیور در حال تولید
- محاسبه دقیق زمان جوجهریزی و زمان عرضه طیور به بازار
- افزایش بهرهوری فضای مرغداری
- کاهش تلفات طیور در مرغداریها
- استانداردسازی و کنترل تجهیزات گرمایشی، سرمایشی
- حفظ سلامت کارگران سالنها با پایش متغیرهای محیطی

مرغداری هوشمند به معنی کنترل هوشمند و مدیریت همه مراحل و تجهیزات پرورش طیور (مرغ مادر، مرغ گوشتی، مرغ تخمگذار) است. یک مرغداری هوشمند دارای ویژگیهای ذیل است:
- تهویه خودکار (سیستم تهویه خودکار و انتشار گازهای سمی توسط سیستم کنترل تونل و عرضی)
- کنترل سطح آمونیاک (تشخیص و کنترل سطح آمونیاک و دیاکسیدکربن توسط سنسورها و تخلیه آن از طریق سیستم تهویه)
- کنترل رطوبت (تنظیم سطح رطوبت با استفاده از روشهای هوشمند کنترل فن و سیستم)
- کنترل دما (کنترل هوشمند درجه حرارت انبار با اندازهگیری دما در داخل و خارج از تالار و سن پرندگان)
- وزنکشی پرندگان و طیور (سیستم سنجش اتوماتیک برای اندازهگیری وزن واقعی و میانگین)
- دانه خوری و آبخوری (ارزیابی خودکار آب و ماکیان به طور خودکار و بر اساس سن، نژاد و سلامت طیور اندازهگیری میشود)
- مانیتورینگ آنلاین از راه دور جهت تشخیص پراکندگی جوجهها در سالن، میزان تحرک، دانهخواری و آبخوری آنها
- نوردهی هوشمند (کنترل روشنایی و خاموشی سالن با استفاده از دیمر و باتوجهبه نژاد و سن طیور)
- آژیر خطر (نمایش هشدار در مورد مشکل در عملیات تجهیزات کنترل و یا کاهش سطح مخزن آب و خوراک)

کنترلر دستگاههای جوجهکشی با سنسورهای داخلی و خارجی به پلتفرم اینترنت اشیا متصل میشوند و دادههای مختلف دستگاه جوجهکشی را با هم ادغام میکنند و دادهها تجزیه و تحلیلها شده و دقیقاً مشخص میکنند که چه اطلاعاتی مفید هستند. این اطلاعات میتواند برای ارائه توصیهها و تشخیص مشکلات احتمالی قبل از خرابشدن مورداستفاده قرار گیرد. با بینش ارائه شده توسط تجزیهوتحلیل پیشرفته، قدرت کارایی فرایندها به دست میآید. دستگاه جوجهکشی که از کنترلرهای اشتراکگذاری اطلاعات یا فرایند اینترنت اشیا استفاده میکند میتواند تمام اطلاعات دستگاه جوجهکشی را بر روی بستر اینترنت و یا در مموری داخل کنترلر جوجهکشی ذخیره کند و هر لحظه از تغییرات دما، رطوبت، اکسیژن چرخش راک قدرت چرخش فن باز بودن درب دستگاه تغییر دما و رطوبت در نقاط مختلف کابین جوجهکشی روشن یا خاموش بودن فن اضطراری و … اطلاعات را به اشتراک بگذارد و از خطاهای احتمالی جلوگیری نماید و دیگر نیاز نیست روزی چند بار به دستگاههای جوجهکشی سرکشی شود یا هر روز لوازم داخل دستگاه چک شود.

آمونیاکی که توسط مدفوع پرندگان ایجاد میشود، در تنفس و رشد جوجه تأثیر نامطلوبی دارد. از همین رو تهویه نامناسب و تولید بیش از حد استاندارد آمونیاک، بیماری جوجهها را به همراه خواهد داشت.ازاینرو حسگرهایی باید در سراسر مجموعه نصب شوند تا میزان آمونیاک و دیاکسیدکربن موجود در سالن را به پلتفرم اینترنت اشیا ارسال نمایند و تمامی پارامترها در پلتفرم اینترنت اشیا مورد تجزیهوتحلیل قرار میگیرند و بر اساس استانداردهای محیطی و شرایط، در صورت لزوم پلتفرم سیستمهای تهویه را فعال مینماید و باتوجهبه تغییرات فصلی، پرندگان به دلیل پارامترهای خاصی احساس ناراحتی میکنند. برای غلبه بر شرایط خاص، فنهای خنککننده به طور هوشمند باید روشن یا خاموش شوند. دمای مناسب سالن مرغداری باید بین ۱۸ تا ۲۴ درجه سلسیوس باشد همزمان با کنترل دما تنظیم درصد رطوبت نیز از اهمیت ویژهای برخوردار است خصوصاً در روزهای ابتدایی که جوجهها دی هیدراته میشوند، بدین منظور رطوبت مناسب برای سالنهای مرغداری بین ۶۵ تا ۷۵درصد است و در هر مکانی که نیاز به پایش دما و رطوبت وجود دارد (مانند سالنها و انبارها) سنسورهای دما و رطوبت قرار میگیرد و پایشگرها بدون نیاز به کابلکشی و بهوسیله اتصال وایفای به پلتفرم اینترنت اشیا متصل میشوند و تمامی عملگرها طبق اعلانهای پلتفرم هوایی مطلوب را فراهم مینمایند.

همانطور که انسانها برای آرامش روانی خود به روشنایی و خاموشی نیاز دارند پرندگان نیز به برای خواب، خوراک و فعالیت نرمال خود به روشنایی و خاموشی نیازمندند. طول مناسب روشنایی و خاموشی در سالن باعث کاهش مشکلات قلبی و عروقی، فلجی و … میشود. همچنین با هوشمندسازی سازهها و مجموعهها میزان قابلتوجهی در مصرف انرژی صرفهجویی میشود و برآوردها بیانگر این نکته است که میتوان با استفاده از اینترنت اشیا حداقل تا ۲۵ درصد مصرف انرژی را در مجموعه کاهش داد. سنسورها میتوانند خدمات مناسبی ارائه کنند و هزینههای تعمیرات و نگهداری سازهها را بهخصوص در مراکز عمومی و سالنهای پررفتوآمد کاهش دهند؛ زیرا با استفاده از آنها میتوان قطعی سیم، کابل و برق، نشتی آب و گاز و ازاینقبیل موارد را قبل از بروز حوادث پیشبینی نمود.

مانند انسانها، حتی حیوانات نیز از کمبودهای غذایی رنج میبرند. دستگاههای هوش مصنوعی میتوانند به بهترشدن رشد مرغ کمک کنند. ماشینآلات میتوانند برای تمایز بین جوجههای سالم و آلوده آموزش ببینند. سیستمهای هوش مصنوعی میتوانند محیط یک سوله را کنترل کرده و شرایط را متناسب با آن تنظیم کنند. سیستمهای هوش مصنوعی میتوانند دقت باروری را در مرحله اولیه جوجهکشی تعیین کنند. هوش مصنوعی ابتدا میتواند با اسکن تخمکها، تخمهای حاصلخیز را بیاموزد و سپس الگوریتمهایی ایجاد مینماید که میتواند دقت باروری را تعیین کنند.