اینترنت اشیا در صنعت شیلات

اینترنت اشیا در صنعت شیلات

اینترنت اشیا در صنعت شیلات

کاربرد اینترنت اشیا در صنعت شیلات و  پرورش آبزیان روند روبه‌رشد داشته است. در این بخش عمده کاربردهای فناوری‌‌ اینترنت اشیا در زمینه‌‌ نظارت‌‌ بر کیفیت آب و شرایط محیطی ماهی‌ها و آبزیان استفاده شده است. صنعت شیلات در صورت استفاده از پلتفرم اینترنت اشیا ‌‌می‌تواند بسیار مقرون‌به‌صرفه باشد. چرا که خساراتی که به دنبال روش‌های سنتی پرورش آبزیان اتفاق می‌افتد را به طور قابل‌ملاحظه‌ای کاهش می‌دهد. سیستم اینترنت اشیا ‌از حسگرهای مختلفی تشکیل شده است که فاکتورهای مهم را اندازه‌گیری می‌کنند. با استفاده از پلتفرم اینترنت اشیا، ‌‌می‌توان از سنسورها برای نظارت بر کیفیت آب در استخر بر اساس پارامترهای از پیش تعیین شده استفاده نمود تا از  محیط مناسب برای پرورش ماهی اطمینان حاصل کرد. 

پلتفرم اینترنت اشیا ‌قابلیت اندازه‌گیری، تجزیه‌وتحلیل و کنترل عواملی نظیر pH، اكسيژن، دما، غذا و غیره را در استخرها و حوضچه‌های آبزی‌پروری با ‌‌کم‌ترین دخالت انسانی دارا است. به‌عنوان‌مثال در زمان تغيير دماي آب پيامي به پلتفرم اینترنت اشیا ارسال و برنامه مورد‌نیاز در حوضچه پرورش ماهي اجرا می‌شود و عملگرها براي به تعادل رساندن آب فعال مي‌شوند و زمانی که PH آب كم‌تر يا بيش‌تر از حد مجاز شود سيستم فيلتراسيون فعال شده و در نهايت آب را تصفيه و PH را تنظيم مي‌نماید. یا زمانی که دماي حوضچه كم‌تر از حد مجاز شود سيستم گرمايشي فعال مي‌شود و هنگام افزايش دماي حوضچه سيستم پمپاژ آب فعال شده و آب جديد را به داخل حوضچه هدايت كرده و در نهايت آب قديمي از حوضچه پرورش ماهي خارج شده و توسط نانو فيلتر فعال به حوضچه بازگشت داده مي‌شود.

اینترنت اشیا در صنعت شیلات

بسیاری از پرورش‌دهندگان ماهی به دلیل تلف‌شدن ماهی‌هایشان ضرر‌های سنگینی را تجربه می‌کنند. با هوشمندسازی استخرهای پرورش ماهی کنترل دما به‌صورت هوشمند و بر طبق الگوریتم‌های هوش مصنوعی موجود در پلتفرم اینترنت اشیا تنظیم می‌شود و با اجرای دقیق و اعلام گزارش‌دهی در لحظه، نیازی به نظارت انسانی نیست. هنگامی‌که دمای آب به طور ناگهانی تغییر می‌کند با روشن‌کردن آلارم و اخطار به‌صورت تماس تلفنی و غیره به کارکنان اطلاع‌رسانی‌‌ می‌شود و از بروز خسارات جلوگیری به عمل می‌آید.

دامنه PH‌‌ قابل‌تحمل آبزیان نیز محدود می‌باشد. مناسب‌ترین PH جهت پرورش ماهی قزل‌آلا بین ۶٫۸ تا ۸٫۴ می‌باشد. همچنین میزان اکسیژن محلول در آب نباید ‌‌کم‌تر از 5 میلی‌گرم در لیتر باشد. در صورت استفاده از پلتفرم اینترنت اشیا هنگامی‌که این دو از بازه استاندارد خود خارج شوند با ارائه هشدار‌هایی کارکنان بخش مربوطه را آگاه می‌کند تا نسبت به وضعیت اقدامات لازم انجام شود. این هشدار ‌‌می‌تواند به‌صورت هشدار در تلفن همراه، اعلام به‌صورت آژیر خطر و غیره باشد. در مواردی که کاهش میزان اکسیژن به دلایلی همچون شوری آب و دیگر موارد مربوط نیست، یکی از راه‌های افزایش میزان اکسیژن محلول استفاده از هواده‌ها است. اگر میزان اکسیژن محلول در آب به ‌‌کم‌تر از 5 میلی‌گرم برسد سیستم هوشمندسازی‌‌ به طور خودکار این هواده‌ها را فعال کرده تا میزان اکسیژن محلول به حد مطلوب برسد. بعد از مناسب شدن شرایط سنسور‌های هوشمند هواده‌ها را غیرفعال می‌کنند.

اینترنت اشیا در صنعت شیلات

سیستم نظارت خودکار پلتفرم اینترنت اشیا ‌روی شبکه‌های حسگر بی‌سیم در یک مزرعه پرورش آبزی به کاربر امکان نظارت و کنترل بر داده‌های زیست‌محیطی را به‌صورت آنلاین در هر نقطه‌ای از دنیا می‌دهد. پارامترهایی مانند دما، اکسیژن محلول، PH، EC، نیتریت، نیترات، آمونیاک و ماژول‌های سنجش سطح آب در این سیستم تحت نظارت هستند. در پلتفرم اینترنت اشیا، وضعیت آبزیان و پارامترهای حیاتی آب، در لایه فیزیکی توسط سنسورهای مربوطه کنترل شده و سپس از طریق لایه شبکه، اطلاعات و داده‌های موردنظر به سرور اصلی منتقل می‌شود و از آنجا فیدرها و دمنده‌ها در کنار سایر سیستم‌ها کنترل می‌شوند. زیرا اگر اکسیژن محلول ‌‌کم‌تر از مقدار استاندارد باشد، ماهی‌ها نمی‌توانند در آب زنده بمانند. پارامتر دیگر آمونیاک موجود در آب است و باید سطح استاندارد مشخصی برای زندگی ماهی‌ها داشته باشد. دمای آب نیز پارامتر مهمی برای زندگی ماهیان است. استفاده از پلتفرم اینترنت اشیا ‌در سیستم هوشمند حوضچه‌های پرورش ماهی شیلات سبب افزايش ۸۰ درصدي راندمان پرورش آبزیان خواهد شد. كاهش مدت‌زمان بهره‌برداري ماهي از ۶ ماه به ۴ ماه يكي از مزيت‌هاي اين سیستم هوشمند است، به‌گونه‌ای كه استفاده از پلتفرم اینترنت اشیا در خودكفايي صنعت شيلات ايران در زمينه پرورش ماهي و عرضه آن به بازار نقش بسيار مؤثری خواهد داشت.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *